Έντβαρντ Γκριγκ: Σαν σήμερα πέθανε ο συνθέτης των νορβηγικών φιόρδ

Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου του 1907, έφυγε από τη ζωή ο Νορβηγός συνθέτης και σπουδαίος πιανίστας, Έντβαρντ Γκριγκ – Η μουσική του θεωρείται πως έχει σύνδεση με τη νορβηγική λαϊκή παράδοση, εντάσσεται στη ρομαντική παράδοση και χαρακτηρίζεται από το λυρισμό της

Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου του 1907 έφυγε από τη ζωή ο Νορβηγός συνθέτης και σπουδαίος πιανίστας, Έντβαρντ Γκριγκ. Η μουσική του θεωρείται πως έχει σύνδεση με τη νορβηγική λαϊκή παράδοση, εντάσσεται στη ρομαντική παράδοση και χαρακτηρίζεται από το λυρισμό της. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η λυρική σουίτα «Πέερ Γκυντ», που συνέθεσε για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ίψεν και το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ομότεχνοι του και φίλοι του, Λιστ και Τσαϊκόφσκι, ήταν θαυμαστές του έργου του.

Ο Έντβαρντ Γκρίγκ, μαζί με τον δραματουργό Ερρίκο Ίψεν και τον ζωγράφο Έντβαρντ Μουνκ (με το σπουδαίο και γνωστό έργο του «Η κραυγή») είναι τρεις γνωστοί εκπρόσωποι του πολιτισμού της χώρας των φιόρδ.

Ο Γκριγκ είχε ως τελευταία επιθυμία να ακουστεί στην κηδεία το Πένθιμο Εμβατήριο του Σοπέν μαζί με το δικό του Πένθιμο Εμβατήριο (το είχε γράψει για την κηδεία του φίλου του Ρίκαρντ Νόρντραακ, συνθέτη του εθνικού ύμνου της Νορβηγίας).

Κηδεύτηκε στη γενέτειρά του Μπέργκεν, παρουσία 40.000 λαού.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Total
0
Shares

Related Posts

Total
0
Share