Μηχανογραφικό 2023: Οι σχολές που έχουν άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας

Άρχισαν από σήμερα Παρασκευή οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έτους 2023 οι οποίες θα λήξουν τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στις 24:00 το βράδυ, και οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν τις σχολές προτίμησής τους. Ποιες όμως είναι οι σχολές με άμεση «απορρόφηση» στην αγορά εργασίας; Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για όσους έγραψαν χαμηλές βαθμολογίες;

«Υπάρχουν τμήματα και ειδικότητες σε όλα τα βαθμολογικά επίπεδα»

Ο Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος σταδιοδρομίας εξηγεί στην ΕΡΤ: «Υπάρχουν πάρα πολύ καλές ευκαιρίες και στα παιδιά τα οποία γράψανε σε χαμηλές βαθμολογίες. Θα ανακοινωθεί και ελάχιστη βάση εισαγωγής. Ας μην απογοητευτούν. Να μην κολλάμε μόνο στα ότι είναι τετριμμένο, ότι συνοδεύεται με κύρος και γόητρο. Ευκαιρίες υπάρχουν σε όλα τα βαθμολογικά επίπεδα και αν ψάξουμε θα δούμε ειδικότητες και τμήματα που προσφέρουν πάρα, μα πάρα πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταουσάνης.

Οι σχολές με άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας

 • Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Παν. Ιωαννίνων)
 • ΜΗΧΑΝΙΚOΣ ΥΛΙΚΩΝ / ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ
 • Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων (Παν. Αιγαίου)
 • UX – UI DESIGNER / ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
 • Στατιστικής (ΟΠΑ / Πειραιώς / Δυτ. Μακεδονίας / Αιγαίου)
 • ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΗΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΛΟΓΟΣ
 • Μηχανικών Περιβάλλοντος (Πολυτεχνείο Κρήτης / Δημοκρίτειο / ΔΙΠΑΕ / Αιγαίου / Ιόνιο)
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΕ
 • Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας (Παν. Θεσσαλίας)
 • ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ – ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΟΣ
 • Κτηνιατρική (ΑΠΘ / Παν. Θεσσαλίας)
 • ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ / ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
 • Εργοθεραπείας (Παν. Δυτικής Αττικής / Δυτ. Μακεδονίας)
 • ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
 • Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Παν. Θεσσαλίας)
 • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΥΓΕΙΑΣ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ
 • Οικονομίας Βιώσιμης Ανάπτυξης (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
 • ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 • Διοικητικής Επιστήμης Τεχνολογίας (ΟΠΑ / ΔΙΠΑΕ / Δυτ. Μακεδονίας / Πατρών / ΕΛΜΕΠΑ /Πελοποννήσου)
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ /ΣΤΕΧΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ / ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
 • Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος)
 • ΣΤΕΛΕΧΟΣ LOGISTICS
 • Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ & Τουρισμού (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος)
 • ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η διαδικασία και η προθεσμία

Ξεκίνησαν από χτες Παρασκευή στις 13:00 το μεσημέρι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έτους 2023 οι οποίες θα λήξουν τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στις 24:00 το βράδυ.

Η διαδικασία

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Όσον αφορά στο Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στην συνέχεια  να  προχωρήσουν  στην τελική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου) το αργότερο έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023  και ώρα 24:00μ.μ.. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ. και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας ή τις δύο (2) επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

 • Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
 • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2021, ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2022 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2022.

Οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βρίσκονται στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) στο μενού «Χρήσιμα Έγγραφα», προκειμένου οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Παράλληλο μηχανογραφικό

Όσον αφορά στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 και ώρα 24:00μ.μ., με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε στις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της ίδιας προθεσμίας.

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:

 • Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2023. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.
 • Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2023. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, έγινε ή γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Γενικές Πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας

 1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
 2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.
 3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Τετάρτη 12-7-2023 και τη Δευτέρα 17-7-2023.
 4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2023, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Τμήματα με χαμηλές βάσεις, που προφέρουν «δυνατές» ευκαιρίες

Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Σπάρτης (4ο Πεδίο και 8.375 μόρια)

Μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα στο αντικείμενο του Αθλητικού Management. Οι απόφοιτοι του μπορούν να βρουν ευκαιρίες εργασίας είτε ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε αθλητικές επιχειρήσεις, αθλητικούς οργανισμούς-φορείς, (αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, αθλητικές ανώνυμες εταιρείες κ.ά.) αλλά και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου. Παράλληλα, εργάζονται ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε κάθε δημόσια και ιδιωτική επιχείρηση, με αντικείμενο τις αθλητικές δραστηριότητες.

Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωαννίνων (2ο Πεδίο και 10.475 μόρια)

Αποτελούν τη δεύτερη ευκαιρία να γίνεις Χημικός Μηχανικός με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το πρόγραμμα σπουδών του προσφέρει μεγάλη εξειδίκευση σε όλο το φάσμα των υλικών και ειδικότερα στα μέταλλα, κράματα και χάλυβες, στα κεραμικά, στις υάλους και στα συνδετικά και δομικά υλικά, στα πολυμερή, στα σύνθετα υλικά, και στα βιοϋλικά. Οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν και σε σύγχρονους τομείς όπως τα νανοϋλικά, τα έξυπνα υλικά, τις νανοσυσκευές, τα φωτοβολταϊκά, τα φωτονικά υλικά, τα ηλεκτρονικά και μαγνητικά υλικά, την εμβιομηχανική κ.α.

Δημόσιας Διοίκησης Αθήνας (1ο-4ο Πεδίο και 13.150 μόρια)

Αποτελεί μία από τις πέντε επιλογές του 1ου επιστημονικού πεδίου για να γίνεις οικονομολόγος με πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα Δικαίου και μαθήματα οικονομίας και διοίκησης. Αποτελεί μία αξιόλογη επιλογή για τους υποψηφίους και του πρώτου και του τέταρτου επιστημονικού πεδίου οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν είτε με το δημόσιο τομέα ως οικονομολόγοι είτε με την εκπαίδευση είτε γενικότερα με την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, τον Τουρισμό και το Εμπόριο, ακολουθώντας μια μεταπτυχιακή εξειδίκευση.

Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας Αργοστολίου (1ο-4ο Πεδίο και 8.675 μόρια) – Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριάς (1ο-4ο Πεδίο και 10.420 μόρια)

Τα τμήματα αποτελούν μια επιλογή για όλους τους μαθητές, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στον σύγχρονο χώρο των Ψηφιακών Μέσων και στα social media. Προσφέρουν σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και εξειδίκευση σε διάφορους τομείς όπως της επικοινωνίας, του ψηφιακού μάρκετινγκ, της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και δημοσιογραφίας δεδομένων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της παραγωγής πολυμεσικού οπτικοακουστικού υλικού, της διαχείρισης εταιρικής ταυτότητας, της στρατηγικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων με έμφαση στα ψηφιακά μέσα.

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου (2ο-4οΠεδίο και 8.575 μόρια)

Ένα τμήμα με σύγχρονο αντικείμενο με πενταετείς σπουδές και πτυχίου Μηχανικού εξειδικευμένου στους τομείς της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) και της Μηχανικής της Διοίκησης (Management Engineering). Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε σύγχρονους τομείς όπως διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυση δεδομένων, εφαρμογές των ποσοτικών μεθόδων στη χρηματοοικονομική, διοίκηση έργων και λειτουργιών, διαχείριση κινδύνων, εφαρμογές της πληροφορικής στη διοίκηση επιχειρήσεων, κοστολόγηση, αξιολόγηση επενδύσεων, εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών.

Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας Κατερίνης (2ο-4ο πεδίο και 8.590 μόρια)

Ένα σύγχρονο τμήμα, το οποίο εξειδικεύεται σε σύγχρονες ειδικότητες όπως η τυποποίηση προϊόντων και η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με την αυξανόμενη ανάπτυξη του Λιμανιού του Πειραιά αλλά και του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου, οι προοπτικές των αποφοίτων είναι ευοίωνες σε τομείς όπως:

   1. η Οργάνωση και διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως αποθηκών, δικτύων διανομής, διακίνησης παραγγελιών, προμηθειών και προϊόντων,
   2. η Ανάπτυξη και υλοποίηση μηχανισμών και διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου ροής υλικών και προϊόντων και
   3. η Διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων προγραμματισμού, παρακολούθησης και ελέγχου δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Total
0
Shares

Related Posts

Total
0
Share