Ο Φραντς Λιστ και τα έργα που εμπνεύστηκε από τη Φύση (βίντεο)

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου

Ο Φραντς Λιστ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 22 Οκτωβρίου 1811 -και πέθανε στις 31 Ιουλίου 1886. ‘Ηταν Ούγγρος ρομαντικός συνθέτης και πιανίστας και μαζί με τον Φρεντερίκ Σοπέν, θεωρούνται οι σημαντικότεροι ρομαντικοί συνθέτες για πιάνο και δύο από τους σπουδαιότερους πιανίστες της εποχής.

Ήταν βασικός εκπρόσωπος της Νέας Γερμανικής Σχολής, με επίκεντρο τη Βαϊμάρη, όπου μαζί με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ προωθούσαν καινοτομίες στην αρμονία, μουσική δομή και στην θεματική ανάπτυξη. Η μοντερνιστική προσέγγιση του, τον έφερε σε μεγάλη αντιπαράθεση με μουσικούς της πιο παραδοσιακά ρομαντικής παράταξης, όπως η Κλάρα Σούμαν, ο Γιοχάνες Μπραμς και ο Γιόζεφ Γιόακιμ.

3D πορτρέτο του συνθέτη

Υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός συνθέτης και ένθερμος υποστηρικτής της προγραμματικής μουσικής, καθιέρωσε σαν είδος το συμφωνικό ποίημα, ενώ ένα μεγάλο μέρος του έργου του, είναι εμπνευσμένο από την ποίηση, την λογοτεχνία, τη φύση αλλά και την θρησκεία.

Το έργο του είναι πλούσιο: περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα και για πιάνο, χορωδιακά και έργα για σόλο πιάνο. Τα τελευταία είναι και τα πιο δεξιοτεχνικά, αφού ο ίδιος, με την εκπληκτική τεχνική του, εκμεταλλεύτηκε όλες τις δυνατότητες του οργάνου. Στα έργα του εναλλάσσονται στιγμές υπερβολικής δεξιοτεχνίας με στιγμές λυρισμού και ποιητικότητας.

Στο βίντεο που ακολουθεί, υπάρχει μια πολλή όμορφη συλλογή από έργα του εμπνευσμένα από τη Φύση, που μπορείτε να ακούτε παράλληλα όταν μελετάτε ή εργάζεστε στο σπίτι.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Total
0
Shares

Related Posts

Read More

Alexander Borodin: «Πολοβτσιανοί χοροί» με υψηλού επιπέδου ορχήστρα νέων

Ο Αλεξάντρ Πορφίριεβιτς Μποροντίν ήταν κορυφαίος Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής εποχής (19ος αιώνας) γεωργιανής καταγωγής. Ήταν, επίσης, γιατρός χειρούργος και εξαίρετος χημικός, και υπήρξε…
Read More

Απάθεια

Οόρος απάθεια καταρχάς σημαίνει έλλειψη πάθους, έλλειψη δράσης ή αντίδρασης. Είναι συνώνυμο της αδιαφορίας. Συναισθήματα όπως ενδιαφέρον, συμπόνια,…
Total
0
Share