Περίπατος Βιβλίου 2023: Τα 63 events στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

Σήμερα, Σάββατο 22 Απριλίου, 63 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι ανοίγουν τις πόρτες τους σε μια γιορτή γεμάτη βιβλία και μικρές εκπλήξεις στο Κέντρο και στα προάστια της Αθήνας, αλλά και σε 17 ακόμα πόλεις της Ελλάδας.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου σε κάθε γωνιά του κόσμου, ξεκινά με τον υπέροχο «Περίπατο Βιβλίου», το Σάββατο 22 Απριλίου, μια γιορτή στην Αθήνα και άλλες 17 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αφιερωμένη στους μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους που αγαπούν το διάβασμα. Φέτος, η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς 63 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι θα αποτελέσουν τους αλλεπάλληλους σταθμούς για ένα σαφάρι βιβλίων στην πόλη.

Το event, που έχει γίνει πλέον θεσμός, διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Ο Περίπατος Βιβλίου, έχει διανύσει ήδη μια πορεία 8 ετών, αποτελώντας ένα μεγάλο πάρτι σε όλη την πόλη, μια απολαυστική βιβλιοβόλτα που ξεκινά από τις 08:30 το πρωί μέχρι τις 08:00 το βράδυ, με διάφορους σταθμούς/events που γίνονται σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. «Ο Περίπατος Βιβλίου έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού ως η βιβλιοφιλική βόλτα που δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες και φίλους του βιβλίου να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε δρώμενα, να νιώσουν μια διαφορετική εμπειρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως… να βρεθούν μεταξύ τους! Αναμνηστικοί σελιδοδείκτες, μολύβια Faber και αφίσες με το μήνυμα “διαβάζω & αλλάζω” θα μοιράζονται στους βιβλιόφιλους, τοποθετημένα μέσα σε μια καλαίσθητη τσάντα με το λογότυπο της δράσης», όπως αναφέρει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου.

Στο site greekbookday.gr είναι αναρτημένο αναλυτικά το πρόγραμμα του Περίπατου Βιβλίου, καθώς και ένας πολύ χρηστικός ηλεκτρονικός χάρτης με τις διευθύνσεις των χώρων όπου θα γίνουν οι 67 διαφορετικές εκδηλώσεις μέσα στην ημέρα. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ανά event, στοιχεία για τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τους συγγραφείς που θα υποδεχθούν το κοινό, τις λογοτεχνικές αναδρομές στο παρελθόν, τα αφιερώματα σε τιμώμενα πρόσωπα, διαδραστικά εργαστήρια με αφορμή παιδικά εικονογραφημένα βιβλία, διασκεδαστικά παιχνίδια και «νοερά ταξίδια», προβολές ταινιών μικρού μήκους κ.ά.

Ξεχωριστοί σταθμοί στον Περίπατο Βιβλίου 2023

Η Βιβλιοθήκη του κτιρίου της Βουλής θα ανοίξει τις πόρτες της και θα μας υποδεχθεί «σε χώρους εργασίας και φύλαξης των πολύτιμων και σπάνιων θησαυρών της. Θα παρουσιαστούν βιβλία της άνθησης του περιηγητισμού με χάρτες, ενδυμασίες, λουλούδια και φυτά από την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι παράγοντες φθοράς των βιβλίων και οι εργασίες αποκατάστασής τους».

Η Αισχύλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευσίνας «θα είναι αφιερωμένη στην αστυνομική λογοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό της θα αναγνώσει και θα προτείνει αστυνομικά μυθιστορήματα σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Οι ανήλικοι αναγνώστες θα απασχοληθούν με χειροτεχνία, δηλαδή θα δημιουργήσουν ένα εξώφυλλο ενός φανταστικού αστυνομικού μυθιστορήματος».

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής, με τα Τμήματά της που στεγάζονται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, «θα συμμετέχει στη διοργάνωση, με ξεναγήσεις στον χώρο, τις συλλογές, τις υπηρεσίες της, καθώς και με περιήγηση στο τρίπτυχο των εκθέσεων που έχουν οργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Εκτός από την Αθήνα, στον θεσμό του Περίπατου Βιβλίου συμμετέχουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, ο Βόλος, το Γαλαξίδι, η Ελευσίνα, η Ζάκυνθος, η Κοζάνη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, η Λευκάδα, τα Μέγαρα, το Μεσολόγγι, τα Μουδανιά, η Ορεστιάδα, ο Πύργος, η Σύρος και τα Χανιά. Σε διάφορα σημεία των πόλεων αυτών -βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία- θα λαμβάνουν επίσης εκδηλώσεις βιβλίου, στις οποίες συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές θα συνομιλούν με το κοινό για βιβλία.

Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, μάλιστα, θα φωταγωγηθεί συμβολικά με το λογότυπο της δράσης στις 23 Απριλίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, «δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας».

Info: greekbookday.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Total
0
Shares

Related Posts

Total
0
Share