«Πολύ πιο εύκολο να πεις όχι»: Μια ιρλανδική πόλη ενώνεται κατά των smartphones στα μικρά παιδιά

Σε μια πόλη της Ιρλανδίας, οι ενήλικες συμφώνησαν να απαγορευτούν τα smartphones στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Στην Ιρλανδία, αυτό περιλαμβάνει παιδιά 12 και 13 ετών. Στόχος είναι να τα προστατέψουν από συγκεκριμένο περιεχόμενο και να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Γαλλία, το κοινοβούλιο έθεσε ως υποχρεωτική τη γονική συγκατάθεση για τη χρήση κινητού από παιδιά κάτω των 15 ετών.

Με βάση την αρχή της δύναμης στους αριθμούς, οι γονείς στην ιρλανδική πόλη Γκρέιστοουνς έχουν ενωθεί για να πουν συλλογικά στα παιδιά τους ότι δεν μπορούν να έχουν smartphone μέχρι το γυμνάσιο.

Οι σύλλογοι γονέων στα οκτώ δημοτικά σχολεία της περιοχής έχουν υιοθετήσει έναν κωδικό χωρίς smartphone για να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στο λόμπι των παιδιών.

«Αν το κάνουν όλοι παντού, δεν νιώθεις ότι είσαι ο περίεργος. Το κάνει πολύ πιο εύκολο να πεις όχι», είπε η Λόρα Μπουρν, η οποία έχει ένα μικρό παιδί. «Όσο περισσότερο μπορούμε να διατηρήσουμε την αθωότητά τους τόσο το καλύτερο».

Σχολεία και γονείς στην πόλη ανέλαβαν την πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα, εν μέσω ανησυχίας ότι τα smartphones τροφοδοτούσαν το άγχος και εκθέτουν τα παιδιά σε υλικό για ενήλικες. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα μιας ολόκληρης πόλης που αναλαμβάνει κοινή δράση για το θέμα.

Το εθελοντικό σύμφωνο είναι να μην υπάρχουν smartphone στα παιδιά – στο σπίτι, στο σχολείο, παντού – μέχρι να μπουν στο γυμνάσιο. Η εφαρμογή του σε όλα τα παιδιά της περιοχής, ελπίζουμε, θα περιορίσει την πίεση των συνομηλίκων και θα μετριάσει κάθε δυσαρέσκεια.

«Οι παιδικές ηλικίες γίνονται όλο και πιο σύντομες», είπε η Ρέιτσελ Χάρπερ, η διευθύντρια του σχολείου του Αγίου Πατρικίου που ηγήθηκε της πρωτοβουλίας. Τα εννιάχρονα είχαν αρχίσει να ζητούν smartphone, είπε. «Σέρνονταν όλο και νεότεροι, μπορούσαμε να το δούμε να συμβαίνει».

Προηγουμένως τα σχολεία απαγόρευαν ή περιόριζαν τις συσκευές για τους λόγους τους, αλλά εξακολουθούσαν να βλέπουν την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά που είχαν τηλέφωνα – και πώς αυτό κίνησε την περιέργεια άλλων μαθητών.

Η ευρεία πολιτική μειώνει την πιθανότητα ένα παιδί να έχει έναν συνομήλικο με smartphone και οι γονείς να μπορούν να παρουσιάζουν τον κώδικα ως σχολικό κανόνα, είπε η Χάρπερ. «Το λατρεύουν – τώρα μπορούν να κατηγορήσουν τα σχολεία».

Δεν θα αρνηθούν όλοι οι γονείς στα παιδιά του δημοτικού σχολείου τους ένα smartphone –ο κανόνας είναι εθελοντικός– αλλά είναι πολλοί αυτοί που έχουν συμφωνήσει, είπε η Χάρπερ. «Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει ο νέος κανόνας».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Total
0
Shares

Related Posts

Total
0
Share