Ρομπότ φύλακας βάζει «τέλος στη ζωή του» πέφτοντας σε υδάτινο τάφο

Πριν 5-6 χρόνια τα ρομπότ Knightscope K5 είχαν αρχίσει να γίνονται πολύ δημοφιλή, ως φύλακες ασφάλειας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Ωστόσο η «καινοτομία» ήρθε με κάποιο κόστος.

Κάποιο προκάλεσε κατά λάθος βλάβη σε ένα παιδάκι, ενώ ένα άλλο δέχτηκε επίθεση από μεθυσμένο πολίτη.

Η πιο κωμικοτραγική περίπτωση ωστόσο ήταν του Στηβ, ένα ρομπότ ασφαλείας Knightscope K5 που περιπολούσε ένα κτίριο γραφείων στην Ουάσιγκτον. Καθώς ήταν σε υπηρεσία, κύλησε σε ένα ρηχό σιντριβάνι, αναποδογύρισε και πνίγηκε. Αμέσως οι άνθρωποι άρχισαν να εκφράζουν την απορία αν το ρομπότ «αυτοκτόνησε» ή ήταν ατύχημα.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, η εταιρεία είχε 15 ρομπότ ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί ενεργά στην Καλιφόρνια και νωρίτερα το 2017 αποκάλυψε ότι “επί του παρόντος αναπτύσσει την τεχνολογία της με 24 πελάτες” σε “πέντε πολιτείες”.

Το K5, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πολλούς αισθητήρες, είναι φαινομενικά ένα ενδιαφέρον κομμάτι κιτ υψηλής τεχνολογίας. Διαθέτει 360° συστοιχία βιντεοκάμερων, ευαίσθητα μικρόφωνα, αισθητήρες ποιότητας αέρα, ακόμη και δυνατότητες θερμικής απεικόνισης. Οι κάμερες μπορούν προφανώς να σαρώσουν έως και 1.500 πινακίδες αυτοκινήτων ανά λεπτό. Τα μικρόφωνα μπορούν να ανιχνεύσουν πυροβολισμούς και άλλους αξιοσημείωτους ήχους. Η αυτόνομη κινητικότητα παρέχεται από έναν συνδυασμό lidar, ραντάρ, και βιντεοκάμερα.

Το K5 του Knightscope δεν μπορεί ακόμα να κάνει συλλήψεις, να κάνει χρήση taser σε εγκληματία ή να μπει σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αλλά μπορεί να τηλεφωνήσει στους αστυνομικούς ή να πυροδοτήσει μια δυνατή σειρήνα. Βασικά, αν ένα εμπορικό κέντρο ή το συγκρότημα γραφείων είχε πέντε φρουρούς ασφαλείας, η ιδέα είναι να αντικατασταθούν τέσσερις από αυτούς με ρομπότ, κάτι που σημαίνει απώλεια ανθρώπινης εργασίας.

Στην πράξη, το K5 είχε αρκετά δύσκολα χρόνια. Το 2016, ένα από τα ρομπότ, που ζυγίζει πάνω από 135 κιλά, έριξε κάτω ένα παιδί μόλις 16 μηνών στο εμπορικό κέντρο του Στάνφορντ. Η Knightscope το χαρακτήρισε «παράξενο ατύχημα», ανέστειλε τα bots ενώ διεξήγαγε έρευνα και ζήτησε επίσημα συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ακριβώς έξω από τα γραφεία του Knightscope, ένας μεθυσμένος άνδρας ξυλοκόπησε ένα από τα ρομπότ καθώς περιπολούσε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ως φύλακας, μαζί με τους εργαζόμενους σε fast food και εργοστάσια, βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα των θέσεων εργασίας που σκοπεύουν τελικά να αντικατασταθούν από αυτόνομα συστήματα. Ωστόσο το ότι το K5 έπεσε σε ένα σιντριβάνι μετά από τρία χρόνια εμπορικής χρήσης είναι λίγο απογοητευτικό από τεχνολογική άποψη.

Η εταιρεία Knightscope έριξε μια ματιά στις πληροφορίες στο μαύρο κουτί του Στηβ για να προσδιορίσει αν ήταν ή όχι ο δράστης του δικού του θανάτου. Η εταιρεία έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το ρομπότ έπεσε θύμα τεχνικού σφάλματος. Ένας αλγόριθμος απέτυχε να ανιχνεύσει την ανώμαλη επιφάνεια στην οποία κύλησε άθελά του. Γλίστρησε στη χαλαρή επιφάνεια από τούβλα και έπεσε πάνω στο σιντριβάνι, όπου βραχυκύκλωσε και, τελικά… «πέθανε».

Μαζί και το μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα ρομπότ. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν πάρει την κατρακύλα…

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Total
0
Shares

Related Posts

Total
0
Share